przejdż
do oferty
na skróty
Jak mrozić magazynowane towary?
Niesprzedane produkty lub nadwyżki produkcyjne nie muszą trafiać na śmietnik. Przy spełnieniu określonych warunków można je bezpiecznie magazynować. Należy jednak robić to w taki sposób, by ich przechowywanie nie wpłynęło na utratę wartości produktów. W tym celu konieczne jest np. utrzymanie właściwej temperatury w magazynach. Wiele produktów w temperaturze pokojowej jest narażonych na szybki rozwój procesów gnilnych. Rozwiązaniem, które pozwoli tymczasowo dezaktywować bakterie odpowiadające za rozkład artykułów spożywczych, jest mrożenie towarów. W jaki sposób można mrozić magazynowane towary? Poniżej wyjaśniamy, jak wygląda taki proces.
Mrożenie towarów w magazynach – jak to wygląda w praktyce?
Poza składowaniem towarów w nowoczesnych chłodniach nasza firma Operis oferuje też jedną z najnowocześniejszych metod mroźniczych, którą jest mrożenie szokowe. Mrożenie szokowe polega na umieszczeniu towarów w koszach lub w kartonach ażurowych w zamrażalni szokowej zapychowej o temperaturze zamrażania poniżej -32 stopni Celsjusza. Układanie towarów w ten sposób umożliwia swobodny przepływ powietrza w urządzeniu, co bezpośrednio przekłada się na zwiększenie wydajności jego pracy oraz eliminuje ryzyko powstawania awarii. Ponadto taki sposób mrożenia zapewnia równomierne i przede wszystkim szybkie mrożenie, dzięki czemu magazynowane produkty nie tracą wartości odżywczych ani swoich walorów wizualnych i smakowych.
W porównaniu do tradycyjnego mrożenia mrożenie szokowe jest dużo szybsze, co przekłada się na niższe ryzyko występowania zmian w strukturze produktu. Mianowicie podczas mrożenia cząsteczki wody, które zmieniają się w kryształki lodu, stopniowo zwiększają swoją objętość, co może prowadzić do uszkodzeń produktu. W związku z tym dłuższy czas mrożenia przekłada się na większe ryzyko zmian w wyglądzie, ale także i smaku artykułów spożywczych. Zaletą mrożenia szokowego jest zatem niska ingerencja w wartość produktu. Ponadto nowoczesna aparatura wyposażona jest w system regulacji temperatury, dzięki czemu można stale kontrolować warunki przechowywania.